160206 Anders – nyligen höll vi ytterligare en Tjaerdalen provning. Denna gång på temat Irländsk single malt whisky.

Irländsk whisky, bakgrund: Tron är att Irländarna har börjat destillera redan under 600-talet. Bushmills är det destilleri som har funnits längst. Deras licens är daterad 1608.Under
Irlands glansdagar på 1700-talet fanns det cirka 2 000 destillerier. I sutet på
1880-talet fannd det färre än 30 kvar, 1966 endast 5. Fyra av de fem
kvarvarande (Jameson, Power, Midleton och Tullamore) gick ihop och bildade
Irish Distillers. Krisen var svår verksamheten med 18 varumärken försökte
säkras genom att förlägga all verksamhet till destilleriet i Midleton. 1973
gick även Bushmills med i ID. Därför fanns det under flera år bara två
destillerier på Irland. Några saker som skiljer Irländsk från Skotsk whisky
är att Irländarna använder en blandning av korn och malt till sin mäsk. När
Irländarna destillerar kan de använda antingen en panna som enämns Pot
Still eller en kolonnpanna (patent still). Ibland en kombination av dessa.
Dessutom destillerar man ofta 3 gånger istället för Skottarnas 2.
Trippeldestilleringen är en norm som Irländarna är stolta över. Dessutom anser
de generellt sett att man inte ska använda rökig malt fast det finns vissa
undantag.

Så typiskt för irländsk whiskey är den mjuka sötman, med en rund och mild karaktär.
Endast en mindre del av produktionen har varit ren malt whiskey och fram till 1989 fanns endast en enda sort – Bushmill Malt. John Tealing ville dock skapa förändring i detta, och valde 1989 att återuppväcka det nedlagda Cooley Distillery. Sedan dess har destilleries och sortimentet utökats, och idag finns ett flertal single malt och för
närvarande räknar man att det finns det 12 destillerier på Irland även om inte alla har kommit så
långt som till att ha någon färdig whisky att släppa till försäljning.

Där några av dom mest välkända är Jamesons, Bushmills, Cooley och Midleton.

Provningen då, jag vi hade fått tagi och ställt upp följande startfält:r:
a) Hyde 10 yo President’s Cask Limited Reserve Single Malt 46% – en orökt dubbeldestillerad single malt som har avslutats med lagring 6 månader på Oloroso sherryfat. En begränsad upplaga på bara 5000 flaskor, varje flaska individuellt numrerad. Bakgrund till namnet på whisky är Douglas Hyde Irlands första president.

b) Locke’s 8 yo Single Malt Irish Whiskey 40% – dubbeldestillerad malt med 10% rökig malt som mognat i bourbon fat. Cooley köpte gamla Kilbeggan Distillery. Lockes var namnet på den familj som ägde Kilbeggan Irish Whiskey Distillery tills det lades ner på 1950-talet. Cooley beslutat att återuppta den gamla Lockes varumärket.

c) Teeling Single Malt Irish Whiskey 46% – 100% maltwhisky som inkluderar ett urval av fem whiskys som lagrats på olika vinfat. Sherry, Port, Madeira, vit Bourgogne och Cabernet Sauvignon. Några av dessa destillat går tillbaka 23 år i tiden och las på fat redan 1991. Teeling Whiskey Company strävar efter att vara Irlands ledande oberoende whisky producent och är baserade i Dublin. Där öppnade det första nya destilleriet i Dublin i över 125 år.

d) The Wild Geese Single Malt 43% – dubbeldestillerad, orökt, single malt whisky från Cooley Distillery. Lagrad och mognad endast på bourbonfat. Wild geese var en term som ursprungligen gavs till den irländska adeln som flydde till andra länder i början av 1600-talet.

e) Jack Ryan 12 yo Single Malt 46% – mognat i ex-bourbonfat handplockats av Ryan familjen själva. Familjen har drivit Beggars Bush pub sedan 1913, och deras Ryans Malt går tillbaka till en tid då de producerade sin egen Ryans Malt i samarbetet med Dublin Whiskey Distillery, tills det destilleriet stängdes 1946.

Än en gång och intressant provsmakning med några riktigt bra whiskys. Kul att pröva en del Irländsk whisky som inte tillhör de vanligaste. De 5 vi provade skiljde sig en hel del från varandra. Vi hittade våra favoriter i de tre sista. Alla bra och väl värda att prova. Klar vinnare för oss blev beuteljeringen Jack Ryan.