160810 – Anders.

Vi har använt och provat mycket marineringar med öl och/eller whisky i samband med sommarens grilläventyr.
Här kommer ett marinadrecept som blivit populärt i sommar och som vi vill passa på att dela med oss utav.

FAVORITMARINAD med ÖL (till Kyckling):
1 dl Olivolja
1 tsk Flingsalt
½ tsk nymalen Svartpeppar
½ tsk Paprikapulver (gärna smoked paprika)
1 krm Cayennepeppar
3 msk (c:a) hackad Gul Lök
2 st klyftor pressad Vitlök
1 dl hackad färsk Persilja
33 cl (c:a) god, smakrik, mörk Öl (vi använder gärna Tjaerdalens egenimporterade Ca’ Canny – en rik, mörk öl med smaker av kaffe och choklad med en fruktig eftersmak – passar extra bra att den är på 50 cl så blir det ett glas över till kocken också smiley

Gör så här:
1. Häll upp olivoljan i en lämplig bunke att blanda ihop marinaden i.
2. Rör först ihop kryddorna tillsammans, salt, peppar, paprika och kummin och häll i bunken med olivolja.
3. Tillsätt lök, vitlök och persilja olivolja, rör ihop och blanda om väl mha en gaffel.
4. Tillsätt ölet långsamt och försiktigt genom hälla i lite i taget eftersom detta får vätskan att skumma och bubbla lite, rör ihop och blanda om marinaden.
5. Lägg i kycklingdelarna i en kraftig och tålig plastpåse och häll i marinaden över kycklingen. Försök få ut så mycket luft som möjligt ur plastpåsen innan den knyts ihop. Vänd påsen några gånger för att säkerställa att all kyckling täcks av marinad.
6. Placera plastpåsen på lämpligt fat och ställ in i kylskåpet, låt marinera minst en timme men gärna över natten. Vänd gärna på plastpåsen nu och då så att alla kycklingdelar fortsätter vara täckta av marinad.
7. Tag ut den marinerade kyckling ur kylskåpet i god tid innan det är dags all lägga den på grillen.

Funkar lika bra till Kycklingfilé som till andra kycklingdelar.