161210 –
Anders.

Whisky är gott och köttbullar är gott smiley då kör vi lite symbiosbullar för
julbordet istället för de traditionella vanliga som brukar höra julbordet till.

Så här gör vi köttbullar med sting och en rökig
touch – och trycker bl a i lite chipotle, kanel och rökig maltwhisky.

En hit på julbordet, eller vad tror
ni?

Recept:

500 gr älg- eller
nötfärs

1 ägg

1 stor gul lök

2 tsk
chipotlepaste

1 tsk sambal
oelek

1 tsk worchestershiresås

1 tsk kryddpeppar

1 tsk salt

1 tsk kanel

1 tsk ox- eller
kalvfond

c:a 4 cl rökig (Islay) whisky

1 dl matlagningsgrädde

1-2
vitlöksklyftor

¾-1 dl ströbröd

2 msk Smör +
olivolja till stekning

Gör så här:


1. Skala och hacka löken
och vitlöken.

2. Lägg i den i en hög skål tillsammans med alla övriga ingredienser förutom färsen och ströbrödet. Mixa till en sås mha av en mixerstav.

3. Lägg färsen i en skål och tillsätt såsen och blanda om rejält.

4. Tillsätt
ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens lämplig att göra bullar av. Tänk på att ströbrödet sväller så var lite försiktig så att det inte
blir för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan några minuter, om det sen
verkar behövas mer så häll i lite till då.

5. Rulla bollar som du sedan steker i smör+olja i stekpanna. Stek i ca 10
minuter under konstant omröring så de inte bränns vid. Kolla en köttbulle för
att se att de är genomstekta.