161216 Anders – på temat mat V, nu börjar det bli hög tid att förbereda den gravade laxen för julbordet, eftersom det är whiskytema givetvis gravad med din egen favorit whisky.

Det här använder vi:

C:a 1 kg laxfile av mittbiten

1 msk krossad rosépeppar + 1 msk till garnering

1 tsk vitpeppar , gärna grovmald

2 tsk citronpeppar

Dill från ett par färska dilkvistar

0,5 dl salt

0,5 dl socker

0.5 dl whisky av din favoritsort eller det du har
hemma

Valfritt
kan man addera lite trevligt röksalt eller några droppar liquid smoke
eller kallrökt vatten om man skulle råka ha det hemma.

Så här gör vi:

1. Ta bort ryggbenet på laxen och dela biten tvärs

2. Blanda kryddorna, rosépepparn ska krossas grovt.
Klappa in kryddorna i laxen. Lägg laxbitarna med köttsidan mot varandra, Tunn
sida mot tjock sida. Häll whiskyn i en tät påse. Lägg in den kryddklappade laxfilen i påsen och massera försiktigt men ordentligt in whiskyn.

3. Lägg påsen med den whiskykryddade laxen i
kylen minst två dygn och gärna under press. Vänd minst morgon och kväll.

4.Då det är dags att servera, torka av laxen och skär
upp i så tunna skivor du kan.

5. Och så framförallt viktigast av allt – njut!!!