Anders 190628 Grilltips – gin-och limemarinerad laxfilé

Grillsäsongen är här – att nu och då ersätta
den obligatoriska köttbiten på grillen mot fisk är en fullkomligt lysande idé.

Det finns många tips
på köttmarinder och självklart en hel del för fisk också.

Här kommer en av våra egna
favoriter som passar till grillad lax.

Ledande kockar i Skottland
har hittat Makar Glasgow Gin som en utmärkt ingridiens i sin matlagning. Den
kraftigt enbärsdrivna karaktären i kombination med framförallt kryddigheten
från svartpepparn gör den utmärkt som smaksättare i matlagningen. Bl a till gravning
och marinad.

Själva använder vi den
gärna när vi gravar lax – men idag är tipset som grym marinad till grillad lax

Här kommer tipset -.en lättlagad
grilad lax där gin- och limemarinaden verkligen lyfter laxen enlgt vårt tycke. .

Så här gör du (receptet är för fyra
personer):

2 limefrukter
6-8 grovkrossade svartpepparkorn
1/2 dl Makar Gin
6-8 grovkrossade svartpepparkorn
1/2 dl olivolja av god kvalitet
1 finhackade jalapeno chilfrukt utan frön
1 tesked chilipulver
2 teskedar flingsalt
4 laxfiléer av bra kvalitet – låt skinnet vara kvar
4-6 matskedar smör

Så här gör du:
Ta ett zestjärn eller rivjärn och finriv det
gröna skalet av limefrukterna och lägg i en skål.

Pressa saften ur de
skalade limefrukterna över limezesten.

Tillsätt finhackad jalapeno,
Makar Glasgow Gin, olivolja, chilipulver, svartpeppar och salt.

Blanda samman
ordentligt. Stoppa laxfiléerna i en tät plastpåse. Häll i marinaden och knyt
till.

Vänd påsen så att alla
filéerna täcks av marinad. Lägg påsen i kylskåpet. Vänd på påsen då och då och
låt den ligga i tre-fyra timmar gärna längrer.

När grillen är börjar bli redo.

Placera laxfiléerna på
grillen med skinnsidan ner.

Täck gärna med lite
aluminiumfolie så att laxen får värme runt om.

Grilla laxen i c:a
5-10 minuter.

Medan laxen grillas bryner
du lite smör.

När laxen är klar
serverar du den tillsammans det brynta smöret.

Salt och citrron-och/eller limeklyftor som tillbehör.- grilla gärna citruslklyftorna så att dom
får rejält med färg så lyfterr du smaken ytterligare.

Serveringstips – En god
grönsallad och kanske grillad färskpotatis därtill.

// Anders